Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Geografia literària

Geografia literària

S'ha posat de moda estudiar la relació entre la literatura i l'espai. La llista d'iniciatives generades per aquest interés és llarga. Per esmentar-ne unes quantes, tenim plataformes com «Espai-escrits», diverses càtedres de patrimoni literari en universitats, congressos sobre geografia i literatura i els treballs d'estudiosos destacats com Llorenç Soldevila o Alfons Bataller. El primer és autor d'una desena de volums on es posa el focus en el territori i allò escrit sobre ell: el número 6 està dedicat al País Valencià. Aquesta dinàmica de relació entre escriptura i espai ha impulsat les rutes sobre escriptors. Exemples n'hi ha molts: la de Josep Pla al seu poble natal o la de Vicent Andrés Estellés, a València, són de les més conegudes. En un àmbit més pròxim, cal destacar la ruta de Carmelina Sánchez-Cutillas, a Altea, organitzada per Joan Borja.

Aquesta inclinació per l'espai és un vector de la postmodernitat. Després de fer fallida la idea de temps (lligada al progrés) com a categoria nuclear de la nostra cultura „el canvi climàtic, la superpoblació, les armes atòmiques... ens fan veure el futur negre„ què ens queda, si no refugiar-nos en l'espai? És l'altra categoria ordenadora del món. A favor de l'atenció geogràfica entraria també el boom immobiliari, els GPS, l'atracció pel senderisme, Ryanair i la pulsió viatgera, etcètera.

Els estudis literaris han segregat discursos i teories, amb nombroses aplicacions, sobre el tema. Darrerament he estat en el tribunal d'una brillant tesi doctoral presentada per Irene Mira en la Universitat d'Alacant sobre el paper de l'espai en l'obra de Vicent Andrés Estellés. Un exemple de les fecundes oportunitats amb què l'espai il·lumina el sentit d'una poesia tan aparentment descriptiva i directa, com caòtica i complexa. S'hi repassen des de les diferents parts de la casa a les de la ciutat tot relacionant-los amb l'amor, la festa, el dolor, la comunicació social... Des dels pornoespais fins als espais sagrats,hi trobem una desfilada d'activitats lligades a la vida ordinària i l'extraordinària que sovint passen desapercebudes. L'espai ajuda a entendre i entendre's. Ordena, conjuga, inspira. De tot açò abans se'n deia (pais)atge „un terme que conté país„ i que ara sembla de totes totes una paraula démodée.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats