Presentació:

L'objectiu d'aquest llibre és oferir al lector, a manera de pinzellades, alguns dels elements més característics de l'antiga Ilici, ciutat ibèrica primer i colònia romana després -Colonia Iulia Ilici Augusta-, emmarcar-la en el seu context històric i cultural i explicar com s'ha arribat a la situació actual. I també, en línia amb la idea central de la col·lecció l'Ordit, convertir la visita a l'Alcúdia en un al·licient que anime el lector a endinsar-se en la història i la cultura d'Elx, de la mil·lenària ciutat i del seu camp, tan rics i tan complexos.

Amb aquesta finalitat, el llibre ofereix una visió succinta de la història de la ciutat i del seu entorn, dels avatars de la seua existència, i explica alguns elements de la seua riquíssima cultura material, triats per la seua importància històrica o pel seu significat cultural.

Els autors:

Un gran nombre d'especialistes han participat en la redacció del llibre. La majoria són professors de la Universitat d'Alacant i tècnics de la Fundació L'Alcúdia, però també hi ha professionals del Marq, del Museu de Prehistòria de València i d'altres institucions: Carles Ferrer (MPV), Ignasi Grau (UA), Jesús Moratalla (UA), Mauro Hernández (UA), Sonia Gutiérrez (UA), Roberto Lorenzo de San Román (arquitecte), Mercedes Tendero (FLA), Anna Ronda (FLA), Manuel Olcina (MARQ), Ferran Arasa (UV), Antonio Espinosa (Vilamuseu), Alejandro Ramos (FLA), Rafael Ramos (FLA), Raimon Graells (RGZ), Alberto Lorrio (UA), Pierre Rouillard (CNRS), Feliciana Sala (UA), Ana Charquero (arqueòloga), Jaime Molina (UA), Diego Peña (FLA), Ángela Ramos (FLA), Ángela Rodríguez de Gregorio i Enrique Vicedo (Aj. Elx)

On està Ilici, ubicació i accessos:

La Colonia Iulia Ilici Augusta es troba situada al sud-est de la ciutat d'Elx i en el seu terme municipal, a 23 km de l'aeroport Alacant-Elx i a 30 km de la ciutat d'Alacant, en les coordenades 38.238862, -0.696409. S'hi arriba per la carretera CV-855, d'Elx a Dolores, de la qual cal desviar-se pel camí de servei en la rotonda anterior o en la posterior. S'hi accedeix des de la CN-340 o bé des de l'autovia de circumval·lació EL-20. En aquest últim cas cal tindre en compte, si veniu des d'Alacant, que la primera senyalització «Alcúdia» no correspon al jaciment, sinó a un conjunt agro-alimentari del mateix nom. És en la rotonda següent on cal agafar la carretera cap a Dolores.

Un altre accés molt recomanable és des del mateix Elx, seguint l'avinguda de la Universitat i l'avinguda de la Llibertat, i posteriorment pel carrer Filet de Fora, l'avinguda de Dolores i la carretera de Dolores.

Els vehicles es deixen en l'aparcament del Centre d'Interpretació. La visita a les instal·lacions pot durar entre una i dos hores.