La geògrafa Sandra Ricart, investigadora del grup d'investigació Aigua i Territori, vinculat a l'Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d'Alacant, ha sigut reconeguda amb el World Championship 2018 en la secció Earth Sciences (Irrigation) que concedeix la International Agency for Standards and Ratings (IASR), organisme independent.

En l'actualitat, la investigadora realitza la seua activitat amb un contracte postdoctoral Juan de la Cierva sota la supervisió d'Antonio Rico, catedràtic en Geografia i director de l'Institut Interuniversitari de Geografia de la UA.

La competició internacional ha subratllat els mèrits de la contribució científica de la doctora Ricart, i n'ha destacat l'enfocament innovador i la capacitat per a generar nou coneixement aplicat. La seua contribució a l'avanç científic en matèria de gestió i governança del regadiu, així com l'estudi de la capacitat d'adaptació que tenen aquests sistemes hidrosocials davant dels impactes del canvi climàtic i l'escenari geològic de l'antropocè, justifiquen la valoració positiva de la seua candidatura.

El reconeixement se sustenta en la selecció de l'article «Water management and irrigation governance in the Anthropocene: Moving from physical solutions to social involvement», publicat en la revista Journal of Geography, Environment and Earth Science International, per la seua contribució al desenvolupament d'un enfocament sociocràtic de la gestió del regadiu, i que va ser seleccionat entre un total de 5.983 nominacions rebudes de 87 països.

La investigació premiada revisa les preguntes clau sobre el desenvolupament dels sistemes hidrosocials, com és el cas dels sistemes de regadiu multifuncional, i qüestiona l'enfocament merament tècnic de la seua gestió a favor dels sistemes de governança i aprenentatge social que exemplifica en diversos casos d'estudi europeus.