El xoriguer petit ha tornat a la zona de Mariola després de la seua completa desaparició a la fi del segle passat. La Conselleria de Transició Ecològica ha alliberat 40 cries d'aquest xicotet rapinyaire, procedents del centre de recuperació de fauna del Saler a València. La solta va tindre lloc dilluns 8 de juliol a l'ermita de Polop, dins del terme municipal d'Alcoi, en una vall que reuneix tots els condicionants perquè l'ocell puga establir-se amb èxit.

La iniciativa de la Conselleria, que en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alcoi, forma part d'un programa que busca la reintroducció de l'espècie en el conjunt de la Comunitat Valenciana. El xoriguer petit, segons la informació facilitada, va desaparéixer quasi per complet de tot el territori valencià a la fi del segle passat.

Segons explicava el cap de fauna del departament autonòmic, Juan Antonio Gómez, «es tracta d'un rapinyaire, la més xicoteta que existeix a Europa, que depén molt de l'ecosistema que generen els camps de cereals. En aquest sentit, la reconversió de l'agricultura i els canvis d'usos en el territori han jugat en contra de l'espècie».

En total són 40 els ocells criats en el centre de recuperació de fauna «La Granja» del Saler, a València, les que han sigut alliberades a la Vall de Polop. Estan en unes torres en les quals el personal de la Conselleria va deixant aliment, fins que aprenen a valdre's per si mateixes.

La d'ahir va ser un solta simbòlica de deu d'aquests exemplars, a la qual va acudir la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón. La representant del departament autonòmic va destacar «els esforços de la Generalitat per posar en valor la importància que té la biodiversitat valenciana, la qual ens situa en primera línia europea quant a conservació».

En aquest sentit, va subratllar la importància de «els nostres hàbitats i espècies, que compten amb un valor excepcional», mostrant la seua satisfacció per estar en aquest acte «clau per a la biodiversitat, que és un valor fonamental que va més enllà de qüestions científiques i que es relaciona directament amb la qualitat de vida de la població, en ser fonamental per a la viabilitat dels ecosistemes i els seus serveis».

La solta s'ha dut a terme després de l'èxit reeixit amb les experiències anàlogues realitzades a la Vall dels Alforins a Villena i en la zona de Meca-San Benito a Aiora. D'aquesta manera, gràcies a la col·laboració del Servei de Vida Silvestre de la direcció general de Medi natural i d'Avaluació Ambiental, i de l'Ajuntament d'Alcoi, es continua amb les labors per a assentar aquesta espècie en els llocs on històricament estava present i, de la mateixa manera, aconseguir que el xoriguer petit deixe de ser una espècie amenaçada d'extinció en territori valencià.

El programa també ha tingut èxit a la Marjal de Pego, on recentment els xoriguers reintroduïts en la zona fa unes setmanes han començat a abandonar el niu.

L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, va destacar la importància de la col·laboració entre administracions, en aquest cas la Conselleria i l'Ajuntament, per a «recuperar espècies que fins fa poc convivien amb nosaltres i enriquir amb això la biodiversitat dels nostres espais naturals».

La Vall de Polop, entre els parcs naturals de Mariola i la Font Roja, reuneix totes les condicions adequades perquè el xoriguer petit puga establir-se, atés que es tracta d'una àrea en el qual el cultiu dels cereals encara està present i a més d'una manera destacada, la qual cosa és clau per a aquestes aus.