Un sanitari d'urgències de Sant Vicent del Raspeig va contestar amb un "¡Viva España! després de demanar una ambulància, segons denuncia Plataforma per la Llengua.

Els fets van tindre lloc el mes de juny, quan la mare d'Irene, la dona, va avisar al servei d'urgències mèdiques del 112. Irene es va acostar als sanitaris per a informar-los que havien sigut requerits per la seua mare. En aqueix moment, el sanitari va contestar: "¿Qué dice? Hábleme en castellano.

La dona va continuar en valencià i, segons denúncia la Plataforma, l'home no va oferir cap mena d'atenció al pacient, sinó que va acabar dirigint-se a ella amb un "¡Viva España, viva el rey, viva el orden y la ley!"

Des de la Plataforma consideren que el sanitari va manifestar "prejudicis lingüístics impropis d'un treballador del sector públic de la Generalitat". Així mateix, ha recomanat al treballador que "realitze un curs de valencià" i ha instat que conselleria informe al sanitari sobre els drets lingüístics. A més, ha apuntat la necessitat que s'elabore un protocol per a actuar davant aquestes situacions.

També han recordat des de l'organització les paraules de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, qui va declarar que "entre una bona acció sanitària i exigir el títol de valencià, cal garantir la salut del ciutadà". En aquest context, la Plataforma per la Llengua s'ha referit al fet "d'assegurar la competència lingüística com a única manera de garantir la salut dels ciutadans".

Altres casos de discriminació lingüística

"Aquest nou cas de discriminació se suma a la llarga llesta de casos de valencianofòbia que la Plataforma *per la Llengua del País Valencià ha denunciat", ha assegurat l'organització.

En concret, ha recordat altres successos en els quals els drets lingüístics es van veure afectats en l'àmbit de la sanitat pública. Així és el cas de Beniparrell, on a un pacient que va preguntar per les analítiques del seu pare en valencià se li va negar l'assistència.

Però no solament la sanitat pública ha sigut escenari d'aquests casos de "valencianofòbia". Concretament, la Policia Nacional va aplicar la 'Llei Mordassa' a un repartidor per dirigir-se en valencià. En la denúncia constava que el Jafet Pinedo estava "parlant en valencià encara que els agents li demanen que parle en castellà". En aquest cas, el 'rider' va denunciar als dos policies per detenció indeguda i denúncia falsa.

Una legalitat que protegeix el valencià

L'organització ha posat sobre la taula el suport legal amb el qual compten les seues reivindicacions. D'una banda, recorden que "l'article 9 de l'Estatut assumeix que els valencians tenen dret a dirigir-se a l'Administració en qualsevol dels dos idiomes oficials". A més, apunta que en l'article 6 "la Generalitat garantirà l'ús normal i oficial de les dues llengües".