El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat els conceptes de "diversitat" i "singularitat" del territori valencià dins de la "igualtat" en un sentit i solemne acte celebrat aquest dimarts a la Llotja d'Oriola, cor del recent episodi de la gota freda, amb motiu del 9 d'Octubre.

Coorganitzat pel Consell i la Diputació d'Alacant per a homenatjar els damnificats de les riuades, quatre conselleres (Gabriela Bravo, Ana Barceló, Mireia Mollà i Carolina Pascual), els líders del PPCV (Isabel Bonig) i Ciutadans (Toni Cantó), alcaldes de la comarca i representants de la societat civil del Baix Segura han assistit, a més del president de la institució provincial, Carlos Mazón, han acudit a aquesta celebració.

El cap del Consell ha insistit en el seu propòsit de "cosir" una Comunitat Valenciana que veu "immensa en un territori allargat" i s'ha compromés a "apartar qualsevol indici de centralisme" i a promoure la unió de tots els valencians, siga com siga la distància en quilòmetres dels seus pobles respecte al Palau de la Generalitat.

El socialista ha assegurat que les recents imatges del Segura desbordant-se "han colpejat en el més profund" de la societat valenciana i ha afegit que, llavors, els 27 municipis del Baix Segura van poder "notar la calor d'un poble".

S'ha compromés a no oblidar les promeses inversions per a afrontar la recuperació i també ha provocat l'aplaudiment del públic quan ha garantit que "no hi haurà retallades en allò que tinga a veure amb el fonamental per a les persones".

De la mateixa manera, s'ha referit al pla integral per a la recuperació i impuls de la Vega Baixa, i ha indicat que "junts som més forts" abans de reiterar que el seu Consell busca que "cap territori de la Comunitat se senta agraviat".

Puig ha advocat per "respectar les singularitats de cada comarca" i evitar una "uniformitat empobridora", i ha defensat que una de les idees motrius de la festa del 9 d'Octubre és que "la varietat és una gran riquesa".

Just abans de les intervencions dels polítics ha actuat el cantautor alacantí Jesús Lorenzo, pare de la cèlebre cançó 'Fuerza Vega Baja' que molts han acollit com un quasi un 'himne' a la comarca després de la gota freda, i Puig ha valorat dues de les estrofes: "Nunca vi a un pueblo unirse así" i "entre todos te vamos a levantar".

Mazón anima Puig a que invertisca més a la província

Li ha precedit en l'ús de la paraula el president de la Diputació alacantina, Carlos Mazón, del PP, qui ha destacat el valor de "concelebrar" amb la Generalitat aquest acte amb motiu del dia dels valencians "en un dels cors, potser el més palpitant en aquests moments, de la Comunitat".

Ha parlat que les administracions es "conjuren" per a revitalitzar el Baix Segura i ha animat Puig a que invertisca més a la província amb l'argument que "cap de les obres estratègiques" executades en el passat a Alacant ha deixat de retornar beneficis a la Comunitat.

En el cor d'una comarca que "parla castellà sense complexos", Mazón ha insistit en aquest major esforç pressupostari per a Alacant i també a actuar contra el possible "oblit i la burocràcia" respecte als damnificats de la gota freda, dels quals espera que no siguen víctimes d'unes ajudes "insuficients, lentes i farragoses".

L'alcalde oriolà, Emilio Bascuñana, ha instat a que en aquest 9 d'Octubre "les institucions no s'obliden de la comarca i donen resposta a les necessitats del Baix Segura amb la màxima prioritat", perquè aquesta catàstrofe es convertisca en una "oportunitat".

L'orquestra simfònica de l'Auditori de la Diputació d'Alacant (ADDA Simfònica) ha delectat els presents amb dues peces de la VII Simfonia de Beethoven, l'II i IV moviment, sota la batuta de Josep Vicent, en una gala en la qual s'ha aplaudit especialment al referit cantautor Jesús Lorenzo amb el seu celebèrrim a la comarca "Fuerza Vega Baja".