No podem canviar el món si ensenyem el mateix que ens van ensenyar a nosaltres. Fem una revolució a l'Escola! Però com? Aquest és el punt de partida per a un grup de professors de l'IES Cotes Baixes d'Alcoi que decideix assumir el repte de canviar l'escola des de dins encara que, de seguida, esclaten les pors i el rebuig entre alguns pares, alumnes i part del professorat.

'Picotazos contra el cristal' és el títol del documental que segueix i mostra durant tot un any l'experiència amb els alumnes de 1r d'ESO a l'institut Cotes Baixes. Una revolució quasi a cegues amb l'objectiu, sempre desitjat però menys vegades posat en pràctica, de millorar la societat des de la seua base. Professors que s'oposen radicalment, dubtes en aquells que sí que volen canviar, escepticisme per part de molts pares i el descobriment íntim d'alguns dels alumnes ixen a relluir en aquest nou treball dels directors Pepe Andreu i Rafa Molés. Andreu i Molés són els autors del documental 'Five days to dance' (2014) que, des d'un projecte de dansa, proposava ja un canvi de perspectiva en l'Educació.

Aquest nou llargmetratge compta amb la participació de veus tan destacades com les del mestre César Bona, primer espanyol nominat als popularment anomenats 'premis Nobel de l'Educació' i, també, la del gran divulgador britànic Ken Robinson.

'Picotazos contra el cristal' mostra, a més, l'exemple d'altres tres centres escolars a Madrid, Catalunya i Galícia, on aquesta revolució transformadora de la societat fa anys que, silenciosament, ja està en marxa. L'objectiu és que l'escola servisca perquè les noves generacions transformen el món per a convertir-lo en un lloc millor. Però no en el futur sinó ja en el present, trencant els murs dels col·legis i convertint a l'alumnat en ciutadans actius i influents en el seu entorn.

El documental és obra de la productora valenciana SUICAfilms en coproducció amb À Punt Media i compta amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura. A més, la fundació Ashoka ha col·laborat també en el projecte.

'Picotazos contra el cristal' es presentarà per primera vegada l'11 d'octubre a Madrid, dins del Festival Internacional de Cinema de Madrid, on ha sigut seleccionat en secció oficial. El divendres 11 hi haurà dos passes. En totes dues projeccions hi haurà un col·loqui amb els directors.

El film es podrà veure, a més, en sales de València, Alacant i Barcelona entre octubre i novembre.