Va ser el 25 de març del 2017 quan el periodista i gestor cultural Felip Pineda i el traductor i professor Cristóbal Cabeza iniciaven a Alcoi l'aventura de Detroit Llibres, un establiment que des d'un principi va nàixer amb la vocació de ser molt més que un punt de venda de literatura per a convertir-se en un espai cultural replet d'activitats.

Transcorregut tot aquest temps, la il·lusió i creativitat dels seus impulsors han sigut reconegudes per la Conselleria de Cultura, que els ha concedit el premi a la llibreria més innovadora de la Comunitat Valenciana.

"Estem contents i sorpresos", manifestaven a penes unes hores després de rebre la notícia. "Pensàvem que aquest era un guardó per al qual s'havia de presentar una candidatura, però resulta que no, que hi ha un jurat que valora l'activitat cultural que es duu a terme en diferents llibreries de tota la Comunitat, i això és per a sentir-se encara més orgullosos".

Felip Pineda descriu la trajectòria de Detroit Llibres, que com queda dit, des d'un principi "sempre ha volgut ser una mica més que un punt de venda. Nosaltres muntem l'establiment en un moment delicat per a les llibreries, i per això teníem clar que la nostra havia de ser una aposta valenta i ambiciosa, configurant-nos com un espai de caràcter cultural".

Així les coses, l'establiment ha vingut acollint al llarg de tot aquest temps multitud d'activitats, com és el cas de presentacions de llibres, tallers dirigits tant a públic adult com infantil i sessions d'animació a la lectura, tot això recolzat per un intens ús de les xarxes socials.

Els promotors, a més, han prestat una especial atenció a les editorials independents, així com als autors locals i a les obres escrites en valencià. D'aquesta forma s'han guanyat un públic fidel que acudeix amb assiduïtat a les diferents iniciatives que es duen a terme. "Hem aconseguit configurar un espai dinàmic del qual ens sentim satisfets", ressalten.

Pineda insisteix en l'atrevida aposta que van llançar el 2017, "en un moment de crisi per a un sector que, dit siga veritat, sempre ha estat en crisi en els últims temps. Per això calia fer una mica més que les llibreries a l'ús, perquè els llibres ja es venen a través de plataformes digitals i fins i tot en els supermercats. D'ací tot això que estem fent i pel que estem recollint aquests fruits".

El problema per al sector, opina, no es troba tan sols en el llibre digital, "sinó en una pèrdua de lectors a nivell general. Abans la lectura era l'espai central, i ara ens enfrontem a un ecosistema molt més ampli i divers, en què l'oferta és enorme. Vivim en una època en què predominen models de consum com el d'Amazon". Per això la singular aposta de Detroit, un lloc "en el qual la gent no trobarà el mateix que en altres espais".

Felip Pineda i Cristóbal Cabeza recolliran el premi el pròxim 20 de novembre en un acte en el Monestir de Sant Miquel dels Reis a València. La Conselleria de Cultura, a més, promocionarà la llibreria Detroit en el pla de foment del llibre i la lectura "Llegim Llegim Llegim".