Al voltant d'un miler de llibres de 60 editorials, set de les quals organitzen també presentacions, convertiran la plaça del Port d'Alacant en una macrollibreria en valencià. Serà del 14 al 16 de febrer, gràcies a la Plaça del Llibre que arriba a la seua quarta edició a Alacant.

Els bons resultats recaptats en la nova ubicació en el Port han portat a repetir espai per a aquesta cita amb la literatura en valencià, que es completarà amb una trentena d'activitats paral·leles, que es distribuiran en huit carpes enfront de les quatre del la edició passada.

Entre les activitats, s'han programat iniciatives d'animació infantil i per a instituts, a més de recitals, concerts, presentacions de llibres i homenatges a les escriptores Carmelina Sánchez-Cutillas, Carme Miquel i Isabel Clara Simó.

El subdirector del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat, Vicent Moreno, va assegurar durant la presentació al Teatre Arniches de la IV Plaça del Llibre, que s'emmarca dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que constitueix «una trobada consolidada dins del món de la lectura i l'edició en valencià», amb l'objectiu comú de «augmentar la lectura en valencià i la compra de llibres en aqueixa llengua, a més de permetre «que els llibreters traguen al carrer els seus llibres i es troben amb els lectors i lectores».

Moreno va destacar que des de la Generalitat «tenim l'obligació moral, intel·lectual i social de fomentar l'hàbit de la lectura per a contribuir al fet que les persones tinguen una vida millor», a més de fomentar l'hàbit de la lectura en valencià.

Per al president de la Fundació Full, Jesús Figuerola, l'èxit d'aquesta cita està «en la voluntat de treballar tots junts», perquè la gent «puga veure la grandíssima vitalitat i riquesa de la nostra producció editorial». Per això, «aquesta serà la millor llibreria que es pot trobar en la nostra llengua».

Séfora Bou, per part de la Universitat d'Alacant (UA), va destacar «la quantitat d'escriptors i escriptores vinculats a la UA» i va assegurar que aquesta iniciativa «és una forma fantàstica de traure al carrer la literatura en valencià, i acostar a la gent la cultura i la llengua valenciana».

Per la seua part Lliris Picó, de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, va considerar aquesta trobada «fonamental» per a la difusió «del nostre cultura i fomentar la visibilització dels escriptors valencians. «El valencià és una llengua viva, una llengua de cultura i amb una producció molt variada; som una literatura de primer nivell i estem molt contents de formar part d'una Plaça que també és de primer nivell».

També va estar en la presentació Ismael Vicedo, d'Escola Valenciana, entitat organitzadora juntament amb la Fundació Full, el Gremi de Llibreters Independents dels Comarques Alacantines, la UA, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià.