Tothom en la família del Misteri d'Elx sabia que aquesta tardor tampoc veuria representacions del drama assumpcionista il·licità, només en faltava la confirmació oficial, que va arribar ahir, a última hora de la vesprada, per part de la junta rectora del Patronat. El motiu, com ha passat amb tants altres esdeveniments, la pandèmia. L'acord es va adoptar en una reunió telemàtica. El Patronat, que integra Ajuntament, Generalitat i Església, va fer públic un comunicat al final de l'encontre en el qual explicava que "donada la situació de pandèmia i la necessitat de garantir la seguretat dels cantors, dels operaris i operàries que participen en les representacions i dels il·licitans i il·licitanes en general" no cabia més que la suspensió fins a 2021. La Festa se celebra tots els mesos d'agost, de l'11 al 15, coincidint amb la festivitat de la patrona de la ciutat, encara que enguany tampoc ha tingut representacions pel mateix motiu. I també a la tardor, des de fa quasi 70 dècades, en anys parells i, en els últims, associada al Festival Medieval d'Elx, el qual porta camí sí o sí de suspendre's, tot i que encara no s'ha informat d'això per part dels responsables municipals.

Tal i com va ocórrer amb la suspensió de les representacions d'agost, els membres de la junta rectora han considerat que les condicions en què es desenvolupa el drama assumpcionista fan impossible garantir la distància de seguretat necessària en aquest context de pandèmia. Cal recordar que, a banda del públic, per a la representació del Misteri d'Elx és necessària la participació de més de 200 persones.

El president executiu del Patronat, Francisco Borja, va afirmar anit que "desgraciadament ens veiem obligats a cancel·lar les representacions de la Festa previstes per a aquesta tardor, però la nostra prioritat és salvaguardar la salut de totes les persones que fan possible el Misteri, així com dels milers d'il·licitans i il·licitanes i visitants que gaudeixen del drama assumpcionista".

"Malgrat la suspensió, l'activitat de formació de la Capella, Escolania i Cor Juvenil continuarà amb les mesures de seguretat implantades, es mantindrà la tasca de difusió de la Festa i continuarem promocionant la figura de Protector del Misteri d'Elx, que es fa especialment important en un any com aquest", va dir Borja, qui va afegir que "volem enviar el nostre afecte a les persones que estan patint la malaltia i desitjar-los una ràpida recuperació, així com transmetre el nostre dolor per les víctimes de la pandèmia".

Per la seua banda, l'alcalde d'Elx, Carlos González, va destacar que "no és una decisió fàcil, però és la millor que podíem adoptar pensant en La Festa, en els cantors, en el públic, en definitiva, fent prevaldre el criteri de protecció de la salut de la família del Misteri". Malgrat no haver-hi representació extraordinària, va assegurar que «el Misteri no se'n ressent, perquè la seua fortalesa radica en la seua profunda vinculació amb el poble d'Elx, amb els sentiments i amb la identitat col·lectiva dels il·licitans". Segons l'alcalde, "ara la família del Misteri ha de treballar amb més il·lusió si cap, pensant a tornar a les representacions i a delectar als amants de la Festa a l'agost de 2021".