Els col·legis i instituts de la província reuneixen el 40% de les baixes de professorat pendents de cobrir a tota la Comunitat després de la primera setmana del curs. Dels 684 llocs a substituir, 271 estan en centres de la província, tal com ha comprovat aquest diari puntejant l'una després de l'altra les prop de 700 places per designar. El repartiment de llocs entre Primària i Secundària és molt parell, 124 corresponen a places sense cobrir per a mestres i 120 de professorat de Secundària. A elles se sumen altres 15 de tècnics de Formació Professional; 6 llocs en conservatoris de Música i Escoles de Disseny i altres 6 a les escoles d'idiomes.

Des de la Conselleria d'Educació afirmen que "s'estan cobrint, com sempre, totes les baixes per incapacitat transitòria del professorat" però descarten desglossar quantes corresponen a professorat de baixa per culpa del coronavirus perquè "la legislació sobre protecció de dades ens impedeix revelar les causes de baixa per incapacitat transitòria del professorat". Sí que concreten, tal com reflecteix l'últim llistat d'oferta de places per a aquesta setmana, que en les dues convocatòries d'adjudicació contínua de la setmana passada –corresponents als dies 8 i 10 de setembre–, es van oferir un total de 259 substitucions per baixes a la província d'Alacant.

"Les que no es van cobrir, figuraven entre les 103 places de la província d'Alacant que han anat al primer procediment de difícil cobertura que es va resoldre el dilluns, i totes elles s'han adjudicat", afirmen des del departament que dirigeix el conseller Vicent Marzà. De fet, les 45 vacants per cobrir que hi havia aleshores per a fer classes de Valencià en instituts, la majoria d'elles al Baix Segura, han passat ara a ser 9 places en instituts d'Elx, Sant Vicent, Petrer, Xàbia, Alacant, Sant Joan d'Alacant, i Callosa de Segura a l'IES Santiago Grisolía, l'únic que repeteix respecte a l'anterior convocatòria per via d'urgència però amb una plaça diferent perquè l'altra ja s'ha cobert.

Els requisits que la Conselleria contempla per a poder adjudicar per urgència les places de Valencià inclouen ara a les titulacions de Disseny i de Belles Arts també, sempre que afigen el nivell C2 de Valencià, considerat imprescindible per a impartir aquestes classes. En la primera adjudicació ordinària d'aquesta setmana, després dels primers set dies d'incorporació escalonada de l'alumnat als centres, són Història i Matemàtiques les que presenten més buits per cobrir en els instituts, en la mitjana d'altres cursos, 13 llocs cadascuna. Més sagnant és la falta de 33 mestres d'Infantil a la província i la de 25 especialistes en Pedagogia Terapèutica, que acumulen el gruix de les baixes per cobrir en els primers nivells de l'ensenyament.

D'altra banda, en Primària són altres 45 els mestres que falten en 35 centres de la província. N'hi ha amb fins a quatre baixes, com al Reis Catòlics de Petrer, o amb tres al Llebeig de Dénia o al San José de Calasanz de Bigastro. En aquest nivell la província de València s'emporta la palma, amb 66 baixes de mestres per cobrir.