El govern local de la Vila Joiosa, el tripartit format per PSOE, Compromís i Gent per la Vila, va aprovar dimecres en ple una moció per a deixar com a únic topònim oficial del municipi la seua denominació en valencià i, per tant, eliminar el nom de Villajoyosa. La proposta, impulsada per la coalició Compromís que, entre altres delegacions ostenta la Regidoria de Normalització Lingüística i Foment i Ús del Valencià, va rebre el vot en contra dels deu regidors de Ciutadans i del Partit Popular, el portaveu del qual, Jaime Lloret, va acusar els socialistes de la localitat d'haver «traït la voluntat de molts dels seus votants» en donar suport a aquesta moció dels seus socis de govern.

No ha estat la primera vegada que el ple de l'Ajuntament viler debatia aquest assumpte, no exempt de polèmica. L'any 2017, també amb el socialista Andreu Verdú com a alcalde, la moció va ser rebutjada. Llavors, el portaveu de Gent per la Vila, Pedro Alemany, que també governava al costat de Verdú en un tripartit format per PSOE, EU i Gent per la Vila, va unir el seu vot als de PP i Cs i va impedir als seus socis tirar avant la proposta, justificant el seu rebuig en el fet que, abans d'elevar aquesta moció al ple, "s'hauria d'haver fet una consulta al poble, als veïns, perquè del que es tractava era d'eliminar el nom Villajoyosa d'una plomada sense ni tan sols haver preguntat als ciutadans la seua opinió". Alemany va abundar fa tres anys en aquest assumpte manifestant, a més, que el topònim Villajoyosa "és molt conegut en tota Europa i a tot el món i els regidors sols no podem decidir d'un dia per a un altre que no siga oficial", i va considerar que el plantejament s'havia fet "malament, molt malament, perquè a l'Ajuntament som 20 regidors i un alcalde i hi ha coses de les quals el ple no pot apoderar-se". La seua ferma postura de fa tres anys, tanmateix, no li va impedir canviar el sentit del seu vot al ple de dimecres d'aquesta setmana, que va ser decisiu per a tirar avant la moció, per 11 vots a favor enfront de 10 en contra.

Des de Compromís van defensar la necessitat de tindre una única denominació oficial, en aquest cas l'accepció en valencià, i van afirmar que, mentre "Joiosa" significa "alegre", "Joyosa és el nom d'una espasa", alguna cosa que, al seu entendre, "ni té sentit ni identifica" aquesta localitat.

Termes romanes

Al marge d'aquest assumpte, el ple de la Vila, que va tornar a fer-se de manera telemàtica per a complir amb la normativa de prevenció enfront del coronavirus, també va aprovar per unanimitat una proposta per a demanar a la Diputació Provincial d'Alacant el finançament per a seguir avant amb els treballs de recuperació de les termes romanes situades al carrer Canalejas. Amb l'aprovació d'aquest punt l'Ajuntament sol·licitarà a la institució provincial que en els seus Pressupostos de l'exercici 2021 s'incloga una partida del 50% dels costos d'execució de la tercera fase del «Pla Director posada en valor de les Termes Imperials Romanes de la Vila Joiosa» en vigor, per un total de 692.375 euros, així com el que tinga en consideració la previsió de despesa per a l'exercici pressupostari de 2022 (les fases quarta, cinquena i sisena del Pla) de la quantitat de 665.500€ amb l'objectiu de cofinançar la totalitat del projecte, fins a la seua finalització.

El ple municipal també va aprovar amb el vot favorable de tots els grups la proposta del regidor d'Aigües i Urbanisme, Pedro Alemany, per a la revisió ordinària de les tarifes de l'aigua per a aquest 2020, entre altres assumptes impulsats pel govern local.

Pel que fa a les mocions de l'oposició, també va tirar avant, amb el vot unànime de tots els grups, una proposta presentada pel Partit Popular per a exigir a la Generalitat la realització de tests periòdics per a la detecció del covid-19 a tot el professorat de la localitat i a la resta de treballadors que formen part de la comunitat educativa, que es realitzarien com a mesura preventiva.