El 12 % de les dones i el 10,5 % dels homes majors de quaranta-quatre anys que treballen a la Universitat d'Alacant presenten obesitat, encara que és més elevat el percentatge d'homes, més del 55 %, amb sobrepès. Aquesta és un de les dades de l'estudi sobre factors de risc de malaltia cardiovascular en treballadors universitaris espanyols elaborat pel Gabinet d'Alimentació i Nutrició (Alinua) i publicat recentment en la revista Nutrición Hospitalaria. Per sota d'aquesta franja d'edat les xifres es redueixen, encara que el sobrepès en els homes supera considerablement el que presenten les dones amb un 25 % enfront del 6 %.

La mostra de l'estudi correspon a cent vint-i-quatre treballadors de la UA -46,6 % dones i 53,4 % homes d'edats compreses entre vint-i-cinc i seixanta-vuit anys- tant del personal d'administració i serveis (PAS) com del docent i investigador (PDI), que van respondre també a qüestions sobre hàbits alimentaris i estil de vida relacionats amb factors de risc cardiovascular.

En el cas dels majors de quaranta-quatre anys, el 20 % de les dones i el 10,5 % dels homes fumen i declaren no fer activitat física de manera habitual el 32% i el 23,7%, respectivament. Per sota d'aquesta edat, només el 6 % de les dones i el 14 % dels homes diu que fuma. En relació amb el consum de verdures i hortalisses, en el global de la mostra és més elevat el percentatge de dones que declara consumir-ne diàriament. No obstant això, són més homes que dones els que declaren consumir fruita seca totes les setmanes.

Encara que no és habitual el consum de mantega, margarina o nata diàriament, el 28% de les dones i el 18,4% dels homes més grans de quaranta-quatre anys edat sí que declara consumir rebosteria industrial totes les setmanes. Aquesta xifra arriba al 35 % en el cas de dones més joves i s'incrementa en el cas dels homes fins al 50 %.

Conclusions

A les universitats conflueixen molts factors que poden tenir influència directa sobre els hàbits alimentaris i la salut, ja que s´hi fa ús dels serveis de restauració col·lectiva i màquines expenedores amb ingestes i horaris irregulars. «Tot i això, els hàbits alimentaris dels treballadors de la UA s'assemblen al patró alimentari de dieta mediterrània considerat saludable, i la gran majoria presenta un pes adequat, no fuma i practica activitat física de manera regular», expliquen els nutricionistes d'Alinua, Aurora Isabel Norte i José Miguel Martínez. «Així mateix, segons les dades de l'estudi, cal destacar el compliment de la recomanació de consum d'oli d'oliva diàriament, aliment protector del risc de malalties cardiovasculars segons l'evidència científica», afegeixen.

«Observant els resultats es podria pensar que el nivell educatiu de la població laboral universitària influeix en els hàbits alimentaris i en l'estil de vida. D'altra banda, en el cas de la UA, influeix el fet que compta amb el Gabinet d'Alimentació i Nutrició i que forma part de la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables amb diferents activitats i jornades sobre salut, la creació d'horts i rutes cardiosaludables», destaquen Norte i Martínez.

La Universitat d'Alacant reedita «Gastronomía alicantina», de José Guardiola

Publicacions Universitat d´Alacant acaba d´editar ´Gastronomía alicantina´, els treballs de José Guardiola Ortiz (1872-1946) que, juntament amb la reivindicació de la seua figura i la seua trajectòria com a gastrònom i folklorista, recupera i difon el patrimoni culinari tradicional d´Alacant i l´interès que pot tenir per a la promoció d´hàbits alimentaris saludables. Les aportacions que fa representen un dels primers referents contemporanis de la gastronomia valenciana.

Els textos reeditats, a més de mostrar la capacitat i la creativitat culinària, arrepleguen els resultats del seu esforç per a preservar el més característic de la cuina alacantina del primer terç del segle XX, ofereixen una atractiva descripció de les receptes principals i la forma de fer-les, i es complementen amb anècdotes i reflexions que incideixen en la importància i les repercussions econòmiques i turístiques que oferien "la riquesa i les excel·lències del rebost i la cuina alacantines".

Els editors de la monografia són Josep Bernabeu-Mestre, catedràtic d´Història de la Ciència de la Universitat d´Alacant; i les dietistes-nutricionistes, Eva Trescastro López, professora en el Departament d´Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència de la UA, i Vanesa Cortés Serrano, qui va fer una valoració dietètica-nutricional de l´obra de Guardiola en el treball de final de grau.