Filades de moros i de cristians; d'homes, de dones i mixtes; de xabiencs de soca-rel i de veïns que arriben de pràcticament totes les parts del món (en aquest municipi hi ha residents de més de 80 nacionalitats). En les festes de Moros i Cristians de Xàbia, que van acabar diumenge passat, només hi ha un bàndol: el de la integració.

Ara s'ha produït una altra fita. Per primera vegada ha desfilat una esquadra formada totalment per residents forans. La filà mora Shaitans celebrava el seu 20 aniversari. I va voler que la gran entrada del diumenge fora molt especial. Va desfilar amb tres esquadres convidades. Una d'elles la va organitzar Mike Smith, un veí d'origen britànic. Al maig de 2018, va començar a donar forma a l'esquadra «guiri». Primer va tantejar als seus companys de penya de les festes de Sant Joan (Mike i la seua companya Fay són uns enamorats de les tradicions locals). «Però només uns 4 o 5 em van dir que eixirien en l'esquadra. I vaig decidir plantejar-li-ho als meus amics», va explicar ahir.

Diumenge, en la gran desfilada de gala, l'esquadra, que tenia a Mike de cap, va desfilar amb desimboltura. Semblava que aquests quinze residents portaren tota la vida assajant les coreografies (res senzilles, per cert) de les festes de Moros i Cristians. El gruix de l'esquadra la formaven veïns britànics. Però també es van enrolar la finlandesa Jade i l'holandesa Els. Totes dues, al costat de Darrel , que és gal·lés, van coincidir ahir que l'experiència va ser «molt excitant». «Dilluns estava esgotada. Però repetiria ja mateix», va confessar Jade.

«Al principi, estàvem tots molt nerviosos. Havíem fet dos assajos generals. És una responsabilitat desfilar davant tanta gent i en unes festes tan importants. Però, quan ja eixim, sentim una gran emoció. Va ser meravellós. Mirava als meus companys i tots somreien de felicitat», va precisar Mike.

«Se'm va eriçar la pell de l'emoció», va afegir Darrel.