Els alumnes d'11 i 12 anys de Xàbia tenen clar que urgeix donar vida al patrimoni. No han anat al cine al Central Cinema. La sala, inaugurada en 1955 i situada en ple cor del centre històric, porta 30 anys tancada. Després d'apagar-se el projector encara es van realitzar allí representacions teatrals i festivals, però no va haver-hi més cinema.

Aquests xavals que no van conéixer l'esplendor del Central Cinema volen, no obstant això, traure-li les teranyines i recuperar un espai que és clau per a revitalitzar el barri antic. Els estudiants de 6é de Primària del col·legi públic Vicente Tena van presentar ahir un projecte de remodelació d'aquest singular edifici. Han acudit a l'oficina tècnica municipal a rescatar els antics plans. Han comptat amb l'assessorament dels interioristes Ricardo i Alejandra, de CMR Interior Desing. El resultat és espectacular.

Els alumnes han dibuixat els plànols i han elaborat les maquetes del remodelat Central Cinema. Aposten per donar-li ús de centre per als joves. L'espai dona molt de si. Plantegen crear un rocòdrom, un "urban planet" (matalassets per a saltar i fer piruetes), una pista de bitles, un bar-cafeteria, una discoteca, una sala de debat i lectura compartida... Aprofiten cada metre. I adopten solucions arquitectòniques molt originals. Un celobert, coronat per una claraboia, aporta lluminositat i vida. La llum entraria a dolls en un edifici ara ombrívol.

El projecte també dona ús a la terrassa, on es crearia un jardinet i una zona de relax. La façana, això sí, es queda com està. Destaquen les lletres en pedra tosca de «Central Cinema», la taquilla, també emmarcada en tosca, i l'habitacle en volada de la sala del projector.

Els alumnes del Vicente Tena ja han demanat a l'alcalde, José Chulvi, que en prenga «nota». Chulvi ha dit que les idees que han plasmat els estudiants en aquest projecte de remodelació van en la línia del que l'ajuntament vol per a aquest edifici. «Nosaltres també apostem perquè siga un espai d'oci i també d'estudi, en el qual els joves deixen la tecnologia i els mòbils i puguen parlar. Ha de ser un projecte que faça atractiu el centre històric als joves».