El Teatre Arniches d'Alacant afronta una nova temporada, diferent sens dubte, però també esperançada amb que la gent "torne a gaudir" de la cultura. Per tal que això siga així, l'Institut Valencià de Cultura ha posat el focus a traure els espectacles al carrer i també a augmentar la programació amb l'objectiu de fer suport al sector.

La primera acció es va posar en pràctica la setmana passada amb dos muntatges dins del pla ReaCtivem i el cicle Oh La Cultura -n'hi havia un tercer però es va denegar el permís per a la seua celebració-, i la segona l'ha plasmada amb un total de 52 espectacles que es veuran al llarg d'aquest primer trimestre. Un número que suposa un increment del 25% respecte al mateix període del passat any.

"Hi haurà més de 100 propostes aquesta temporada, de les quals 52 es podran veure en aquest primer trimestre", sota el lema Tornem a Programar, segons va apuntar dilluns la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, que va presentar a Alacant aquesta programació al costat del director de l'IVC, Abel Guarinos.

"El lema és molt definitori de la manera en la qual s'està treballant des de l'IVC per a donar una programació àmplia, de qualitat, variada i adaptada a les circumstàncies en les quals ens trobem", va destacar Tamarit, que va voler agrair a Alicia Garijo (responsable de l'IVC a Alacant) i el seu equip "el treball que fan i com el fan».

L'inici de temporada s'afronta, segons va afirmar, sobre la base de dues premisses: l'eixida al carrer i la recuperació d'espectacles suspesos per la pandèmia. "L'Arniches ha aconseguit tornar a programar la major part del que s'havia ajornat".

En total s'oferiran, a més dels espectacles de carrer de la setmana passada, 9 de dansa, 7 de música, 3 de circ, 1 de màgia, 11 de teatre, 8 propostes familiars i 12 sessions de Filmoteca. Com a novetat, dins del pla ReaCtivem, s'ha programat un cicle els dimecres. "Sabem que no és la panacea, però volem demostrar que es pot fer cultura i que la cultura és segura".

"Hem començat abans que mai per a poder absorbir l'ajornat més tot allò nou que s'ha programat", va destacar Abel Guarinos. "Existeix la necessitat de gaudir d'aquesta oferta de qualitat i quantitat en un moment en què cultura i espectador es necessiten més que mai".

Per aquest motiu, el director de l'IVC va anunciar que s'ha baixat el preu de les entrades per a assistir als espectacles, l'aforament en sala dels quals s'ha reduït al 75 per cent per qüestió de seguretat, "perquè ningú es quede fora per qüestions econòmiques". A més, s'ha establit l'anomenada "borsa solidària" per als més necessitats. "En cada funció hi ha un contingent de 10 localitats gratuïtes per a espectadors amb problemes, coordinat amb la Conselleria de Benestar".

En aquesta programació, que manté les propostes per a escolars amb les mesures necessàries -"la nostra obligació és oferir-ho", va apuntar Guarinos-, s'inclouen també la programació de festivals com a Abril en Dansa, Circarte, Festitíteres, la Mostra de Teatre d'Autors o, per primera vegada, el Human Fest de cinema, que se celebrava només a València.

La programació arranca dijous amb la Filmoteca i la projecció de Cuentos de la luna pálida, de Kenji Mizoguchi. Continuarà dissabte amb La Macana i la seua proposta Pink Unicorns i diumenge, amb La Terreta Balla, tots dos dins del festival Abril en Dansa.

L'informe de Sanitat que no arriba

La Conselleria de Cultura continua esperant l'informe de la Regidoria de Sanitat de l'Ajuntament d'Alacant, pel qual se li va denegar dijous passat el permís per a un espectacle de carrer 5 hores abans que se celebrara. Raquel Tamarit va parlar el divendres amb la regidor de Sanitat, Julia Llopis, però no han rebut el text. Tamarit va confirmar que es tornarà a programar.