Síguenos en redes sociales:

Correo urgente

El mal

El darrer dia abans de les vacances de Setmana Santa i Pasqua, des de la directiva del centre, se'ns suggeria als tutors que férem una reflexió sobre els atemptats a Brusel.les. No vaig pensar res quan vaig rebre el comunicat; vaig apagar l'ordinador.

Crec en les bones intencions de la meua directiva, que va confiar en la bona disposició dels seus companys perquè transmeteren als seus alumnes els valors cívics i ètics de què ha de nodrir-se una societat democrática com la nostra, i que, de cap manera, podien ser malmesos per aquesta, de moment, darrera mostra de barbàrie. I sí, no els lleve la raó, però no van fer massa bé en confiar en mi. Uns cinc minuts abans de lliurar les notes als alumnes vaig pensar què els podría dir, i si pagaría la pena. Evidentment, per molt funcionari públic que fos, no volia quedar com els superficials polítics i representants d'institucions publiques que tenen un format gairebé idèntic per a tots aquests casos. Que podría parlar-los de l'inveterat problema del mal? Que podria, als seus anys, estabornir-los amb una visió negativa de l'ésser humà? Perquè realment el que pensava en aqueixos moments, i no deixe de pensar ara, és que ja no se sosté que les condicions socials i econòmiques originen aquestos assassinats. Una pel.lícula que em va abatre totalmente em va venir a la ment. En Fill de Caín (2013) de Jesús Monllaó, un personatge va suggerir a un psicòleg ben intencionat que no es fiara mai d'un xiquet que era capaç de matar un gos. Aquest xiquet va acabar assassinant a la neboda del psicòleg. La pel.lícula és tan depriment que costa recuperar-se. Quina llavor naix a dins d'uns nois que són empesos per unes ideologies extremes a assassinar i autoimmolar-se? Existix una solució?

Vaig lliurar les notes i els vaig dir als meus alumens que gaudiren de les seues vacances, i que l'única reflexió que era capaç de fer en eixos moments és la por que els seus pares tenen en vore als seus fills en un món tan despietat.

Pulsa para ver más contenido para ti