Síguenos en redes sociales:

Carrer i llegat de Andreu Castillejos

El passat 29 de gener 2016, Acpv-Casal Jaume I d'Elx va organitzar un homenatge a l'humanista i artísta Andreu Castillejos, pintor, fotògraf i activista social; un artista compromés amb el seu poble i la nostra llengua, president d'honor del Casal Jaume I d'Elx. L'homenatge el qual va tenir la col·laboració de diversos artístes, entitats i altres persones i va ser una vesprada i una nit per recordar.

El públic va omplir la sala del Casal de gom a gom, el carrer Sant Jordi també ple de gent que no va poder entrar, centenars de persones es van apropar al Casal per retre homenatge a Andreu Castillejos. Els assistents van tenir l'oportunitat de viure amb emoció uns moments únics i irrepetibles.

Va destacar l'acte per una gran transversalitat de públics i per una gran participació, entre d'altres van assistir la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Elx, Patricia Macià, i la regidora de comunicació i responsabilitat social, Esther Díez.

Des del Casal, volem recordar que estem esperant que es faça realitat el compromís i la disposició de l'Ajuntament d'Elx de dedicar-li un carrer a Andreu Castillejos i a preservar el llegat fent-se càrrec del patrimoni artístic de l'artista. L'Ajuntament d'Elx no pot perdre la oportunitat de quedar-se sense el llegat de l'artista, degut a la enorme importància que te per a la ciutat.

Per això demanem que l'Ajuntament és reunisca amb Juanita Castillo, administradora del llegat fins que el seu fill siga major d'edat, per a veure la millor forma d'arribar a un enteniment entre ambdues parts per tal de preservar la seua obra.

I com que, la nostra intenció és la de situar en un lloc d'honor i en la memòria col·lectiva de la nostra població la figura d'Andreu Castillejos. Demanem a l'Ajuntament un carrer principal i important amb el seu nom al barri on va nàixer, concretament el carrer Jose Maria Pemán.

Carrer que pot passar a denominar-se carrer de l'artista Andreu Castillejos i Furió, en aplicació de la Llei de la Memòria Històrica aprovada pel Congrés dels Diputats el 31 d'octubre de 2007, que entre altres disposicions requereix a les administracions competents ja siguen locals, autonòmiques o estatals la retirada de la simbologia de la dictadura franquista de la llista de carrers, vials, rotondes, monuments, plaques commemoratives, denominacions de centres, recintes, immobles i serveis públics de persones que van participar en la revolta i col·laboradors del règim feixista. En tota la Comunitat Europea no hi ha cap carrer dedicat Hitler o Mussolini, ni a cap dictador o col·laboradors, tan sols a l'estat espanyol, hi ha alguns municipis que fins ara no han aplicat la llei.

És inqüestionable el reconeixement que es mereix una persona de les característiques d'Andreu Castillejos, que com a pintor ha estat reconegut en l'àmbit internacional i que en l'àmbit personal va lliurar la seva vida a lluitar contra les injustícies socials, al llarg de tota la seva vida ha estat tot un referent en l'àmbit cultural i en la defensa de la pau i dels Drets Humans. I entre d'altres Andreu va col·laborar en la difusió del Palmerar i el Misteri d'Elx, en l'àmbit nacional i internacional i va presentar gratuïtament la documentació fotogràfica perquè Elx, tingués les dues declaracions de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2000 i 2001.

Pulsa para ver más contenido para ti