Un portaveu de la Plataforma d´Aminetu Haidar ha llançat un missatge punyent. "Pot morir en qualsevol moment, la situació és dramàtica", ha afirmat. L'activista encadena tres setmanes en vaga de fam i els símptomes d'esgotament són notables.

Haidar ha rebutjat els nous oferiments fets pel Ministeri d'Afers Exteriors i seguirà en vaga de fam a l'aeroport de Guacimeta de Lanzarote, després de rebutjar de nou Marroc la petició espanyola perquè l'activista sahrauí pugui volar a El Aaiun. "Espanya i el Marroc volen matar-me, m´empenyen a la mort", va expressar per l´activista la seva advocada Inés Miranda.

"Espanya es troba incapaç de resoldre la situació que ha creat amb la meva persona", ha afirmat aquesta tarda Haidar en un comunicat llegit per la seva advocada, en el qual insisteix que "Espanya ha vulnerat la legalitat internacional" i els seus drets humans.

Mentrestant, la Plataforma de Suport Aminetu Haidar ha recusat avui a l'equip d'Exteriors enviat a Lanzarote per solucionar el conflicte al considerar ineficaç i inoperant i acusar-lo d'enganyar l'activista per tornar ahir a El Aaiun i després deixar-la a la seva sort.

Valoracions polítiques

El portaveu d'Immigració del PP, Rafael Hernando, considera que el Govern ha de plantejar-se exercir una "pressió més seriosa" sobre el Marroc, per tractar d'acabar amb la "humiliació" que suposa per a Espanya el cas de Aminatu Haidar, mentre que la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que l'executiu "segueix apostant pel diàleg i la cooperació" en les seves relacions bilaterals amb el Marroc.

Encara que s'esperava l'autorització del Marroc perquè Haidar pogués tornar a El Aaiun en un avió medicalitzat, després de l'intent frustrat d'ahir, Exteriors va confirmar que Rabat continua sense donar permís perquè manté les seves dues condicions: que la sahrauí demani perdó i que reconegui la marroquinitat del Sàhara.

Després de lamentar Exteriors "profundament aquesta decisió", que estima "contrària al dret internacional", el cap del gabinet d'Exteriors, Agustí Santos, va oferir a l'activista allotjament i gestionar la visita dels seus fills i familiars, residents a El Aaiun, mentre la autoritats marroquines es mantinguin en la seva postura de no permetre el retorn al Sàhara Occidental si no compleix les seves condicions.

Però la resposta de Haidar és que Espanya pretén solucionar el seu cas oferint "un habitatge com a mera opció".

"Dic una vegada més que Espanya és còmplice del Marroc i tots dos governs volen empènyer fins a la mort. És responsabilitat directa d'Espanya les conseqüències de la vaga de fam que mantinc des de fa vint dies", ha afirmat l'activista.

Haidar, que avui compleix el seu vint-i-unè dia en vaga de fam, ha assenyalat que les seves "conviccions no es venen" i que la seva única reivindicació és: "tornar a casa amb els meus fills i la meva mare, a El Aaiun".

Agustí Santos ha explicat que Haidar disposa d'una autorització de sortida del territori espanyol i del compromís del Govern espanyol de posar a la seva disposició un avió per al seu trasllat a El Aaiun "quan es produeixi un canvi en l'actitud de les autoritats marroquines".

Oferiment espanyol

Mentrestant, el Govern espanyol ha ofert a Haidar "un allotjament per a la seva residència" mentre duri aquesta situació i s'ha compromès a realitzar les gestions diplomàtiques, "si així ho desitja, perquè pugui rebre la visita dels seus fills i familiars mentre estigui aquí ", ha explicat Santos.

A més de l'activista, la Plataforma de Suport Aminetu Haidar ha carregat avui contra el Govern espanyol a l'afirmar que el trasllat previst ahir de l'activista en un avió era un "pla ordit" sense el suport del Marroc per deixar Haidar a l'aeroport de Aaiun sense protecció.

En un manifest llegit per l'actor Willy Toledo, que porta dues setmanes a l'aeroport de Guacimeta acompanyant Haidar, s'afirma que l'intent de trasllat d'ahir no va comptar en cap moment amb l'autorització del Marroc.

Toledo ha denunciat "l'engany i la mentida" amb que va actuar el cap de gabinet d'Exteriors, Agustín Santos, "que va prometre a Aminetu Haidar que tota l'operació estava consentida per ambdós governs".

Per aquest motiu, i davant la "ineficàcia absoluta" de l'equip de mediadors enviat a l'aeroport per resoldre la qüestió i la "inoperància que està mostrant", la Plataforma ha demanat el seu "recusació immediata" i exigeix "l'arribada d'un altre tipus de mediació ".

Encara que l'Ambaixada del Marroc a Madrid ha assegurat avui en una nota que "no aconsegueix entendre totes les versions, especulacions i comentaris que han anat envoltant la suposada retirada de la suposada autorització" per al viatge de Haidar, Exteriors apunta que "el permís administratiu per al seu vol el teníem ahir ".