Els treballs arqueològics a la Cova del Randero de Pedreguer han començat dilluns d'aquesta setmana en el marc del Pla d'Excavacions del Museu Arqueològic Provincial d'Alacant (MARQ) i es prolongaran durant quatre setmanes. La campanya de la Diputació d'Alacant, que ha incorporat les mesures de prevenció per a adequar-se a la normativa sanitària derivada del covid-19, continuarà el pròxim 24 d'agost amb l'inici de l'activitat al Cabezo del Molino de Rojales.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat que "amb aquestes dues actuacions són ja tres les intervencions que estem duent a terme dins del Pla d'Excavacions de 2020, que va arrancar el 3 d'agost al jaciment de la Pobla d'Ifac. En totes elles s'estan prenent les màximes precaucions quant a mètodes de treball i separació d'espais per a continuar amb els treballs arqueològics amb totes les garanties de seguretat i salut".

Les excavacions de la Cova del Randero, dirigides pels tècnics Jorge Soler i Consuelo Roca de Togores, continuaran les labors de les anteriors campanyes a la Sala Interior i emprendran noves prospeccions en una galeria annexa per a determinar l'existència de restes òssies humanes i aprofundir en qüestions d'interpretació i cronologia, respecte als nivells neolítics. Així mateix, s'ampliarà l'àrea del Pla de 2019 a la Sala de l'Entrada -nivells paleolítics- per a determinar de manera més precisa l'ocupació de la cavitat en els inicis del Magdaleniense.

D'altra banda, el 24 d'agost es posarà en marxa l'equip de treball del Cabezo del Molino a Rojales, amb Juan Antonio López i Mª Teresa Ximénez de Embún al capdavant. Al llarg de tres setmanes està previst continuar amb les tasques realitzades l'any passat, al mateix temps que es preveu l'obertura limitada de nous sondejos en relació als resultats obtinguts després de l'estudi geofísic del jaciment dut a terme en l'anterior campanya. En aquesta ocasió, i a causa de la reducció de personal voluntari, es limitarà l'obertura de nous sectors d'excavació arqueològica i es destinarà major volum del pressupost a la documentació.

Amb un pressupost de 122.000 euros, el Pla Anual d'Excavacions del MARQ continuarà al setembre al Tossal de Manises, s la Illeta dels Banyets del Campello i a les vessants del castell de Callosa de Segura. Així mateix, les actuacions del projecte Carta Arqueològica del Patrimoni Cultural Subaquàtic a les comarques de la Marina Baixa i la Marina Alta se centraran enguany en treballs de documentació, donades les dificultats per a de dur a terme la prospecció subaquàtica per les complexes mesures de protecció i prevenció.