L’aeròdrom d’Énguera acull, des de divendres passat, una nova estació sísmica i, amb aquesta instal·lació, s’ha donat pas a la conversió de la Xarxa Sísmica de la Universitat d’Alacant en la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana. La UA, a través de la Unitat de Registre Sísmic, serà qui gestione aquesta xarxa amb el suport de la Generalitat a través de la Secretària Autonòmica de Seguretat i Emergències i l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV).

A l’acte hi van acudir la directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació de la UA, Maribel Beltrán; el director de la Xarxa Sísmica de la UA, José Delgado; Xavier Navarro, director de l’Institut Cartogràfic Valencià i Jorge Suárez, subdirector de l’Agència de Seguretat i Emergències.

Com assegura el director de la xarxa, amb aquesta ampliació i les futures s’aconseguirà millorar i aprofundir en l’estudi dels moviments sísmics ja que al «densificar la xarxa aconseguirem localitzar esdeveniments més petits i de forma més precisa». D’aquesta manera, i a través de l’anàlisi de les dades, es podran dur a terme estudis de perillositat o l’adequació de les normes sismoresistents d’acord amb cada territori.

Per part seua, Xavier Navarro, destaca que «la instal·lació i la posada en funcionament d’aquest primer sismògraf a Énguera és especialment important perquè significa que l’extensió de la xarxa sísmica de la província d’Alacant a tot el País Valencià comença a fer-se realitat. Es tracta d’un projecte científic que, a més de millorar les dades de caràcter sísmic a què podrem tenir accés, involucra diferents institucions del País Valencià, a més de la mateixa Generalitat: la Diputació d’Alacant, que finança la xarxa ja existent de la província d’Alacant i nucli original de la xarxa valenciana, i la Diputació de Castelló, que finançarà la instal·lació d’un sismògraf en la seua província».

Així mateix, des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències (AVSRE), José María Ángel, secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, assenyala la importància que té per a AVSRE l’ajuda i el suport institucional a la Universitat d’Alacant «per la necessitat d’aprofundir en l’estudi i la investigació del camp de la geofísica i de la sismicitat que aporten informació i elements d’anàlisi als procediments i els protocols per a, en definitiva, millorar la resposta i la protecció a la ciutadania».

Després de l’estació d’Énguera, i gràcies al conveni signat amb l’ICV, es farà en un futur pròxim la instal·lació d’una nova unitat en el terme municipal de Serra. D’altra banda, i en aquesta ocasió a través del conveni de col·laboració amb el Consorci de Bombers de la Diputació d’Alacant, la xarxa s’ampliarà també cap al sud de la Comunitat amb la instal·lació d’una nova estació al Pilar de la Foradada.

Totes les estacions de la Xarxa Sísmica estan integrades en la Xarxa d’Alerta Sísmica de l’Institut Geogràfic Nacional, institució amb la qual pròximament es preveu també la signatura d’un conveni de col·laboració, com ha explicat el director de la xarxa.