Igualtat

Desmuntant el mascle alfa

El MACA acull una proposta de revisió del centre des del punt de vista de gènere, realitzada per Xelo Bosch i Cyrille Larpenteur

Desmuntant el mascle alfaEstudiants de l'IES Miguel Hernández, ahir al taller "Desempoderamiento del macho alfa".

És cert que en el Neolític era comú l'intercanvi de dones per a consolidar els enllaços matrimonials i evitar les guerres. Igualment va existir una llei romana que no permetia l'accés de les dones a càrrecs públics i reconeixia que la condició d'elles era inferior a la d'ells. I que en el segle XVIII els valors sexuals de la dona, com la virginitat, el pudor i la passivitat sexual, van ser considerats moneda de canvi per a accedir als recursos econòmics. També és veritat, encara que la història que ens han transmés l'haja interpretat des del punt de vista masculí, que el patriarcat, que ja s'imposava pel Paleolític, es va crear com una exaltació de l'home fort i caçador de grans peces, del qual depenia la supervivència. No obstant això, era més aviat al contrari, la subsistència depenia de la caça menor i el cultiu, tasques encomanades a dones i xiquets.

Desmuntar tòpics i històries de la Història que ens han arribat contades des del punt de vista dels homes, és l'objectiu de Desempoderando al macho alfa, que Xelo Bosch i Cyrille Larpenteur han instal·lat al Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) fins al pròxim 25 de novembre, com a proposta seleccionada dins de la convocatòria Reset del Consorci de Museus, dirigida a contribuir a la igualtat i la justícia social.

En aquest projecte, els artistes han treballat al voltant de quatre obres del Museu d'Art Contemporani d'Alacant: dos pertanyents a la Col·lecció Segle XX i altres dos a la Fundació Caja Mediterráneo, en les quals es posa en relleu la concepció de la dona en l'art i, al mateix temps, la presència de dones artistes, que en el cas del fons donat per Eusebio Sempere són solament 9, enfront de 167 d'homes.

A més, s'ha muntat una aula per a impartir tallers a estudiants (un total de 12), un espai didàctic mixt que ahir van estrenar alumnes de l'IES Miguel Hernández d'Alacant, que van poder enfrontar-se a un nou concepte del rol masculí, per a revisar les col·leccions del MACA des d'una perspectiva de gènere.

«Cal treballar en l'empoderament de la dona i el desempoderament de l'home», va assegurar Larpenteur. «L'objectiu d'aquesta proposta és anar transitant cap al canvi» i, per a això, realitzen una sèrie de propostes. «Reescriure la història, introduir canvis en l'educació per a previndre els estereotips, controlar el vocabulari i lluitar contra l'analfabetisme sexual, per que el sexe de la dona no és tabú ni vergonyós».

Per a Bosch, cal destacar «la importància que té un museu com a espai cultural, per a la divulgació de la cultura i trencar actituds; un museu com a eina oberta a la societat i la seua capacitat transformadora».

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, és conscient que «no tenim capacitat per a modificar les col·leccions dels museus, però sí que podem revisar-los des d'una mirada de multiculturalitat i de gènere». En el mateix sentit es va pronunciar Rosa Castells, conservadora del MACA. «Hem perdut molt de temps i aquest buit a ser molt difícil d'omplir».

«Fan falta iniciatives com aquesta perquè els adolescents trenquen estereotips i mites», va apuntar el regidor de Cultura.

Pulsa para ver más contenido para ti