Altea inicia els actes de l'Any Carmelina Sánchez-Cutillas

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va designar la poetessa alteana com a "Escriptora de l'Any 2020", la segona dona homenatjada en la trajectòria del cicle que organitza la institució

Altea inicia els actes de l'Any Carmelina Sánchez-Cutillas

Aquest dijous 23 de gener s'iniciarà a la Casa de Cultura d'Altea l'Any Carmelina Sánchez-Cutillas, amb un espectacle on hi haurà música, imatges, textos, i una lectura dramatitzada en directe d'una selecció dels poemes de l'escriptora alteana Carmelina Sánchez-Cutillas. La poetessa va ser triada l'any passat "Escriptora de l'Any 2020" de la Comunitat Valenciana per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), sent la segona dona en la trajectòria d'aquest cicle d'homenatges que rendeix la institució.

Sánchez-Cutillas, neta de l'historiador i floclorista alteà Francesc Martínez i Martínez, va nàixer a Madrid l'1 de gener de 1927 i va morir a València el 22 de febrer de 2009 als 82 anys d'edat. La seua infància la va passar a Altea fins que es va traslladar a estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de València, ciutat on va fixar la seua residència. En el terreny literari va destacar en la poesia, on se li enquadra en la generació del 50 al costat de Vicent Andrés Estellés i María Beneyto, però també va realitzar incursions en la novel·la, on va collir el seu principal èxit amb "Matèria de Bretanya", ambientada a Altea durant la infància de l'escriptora, i guanyadora del Premi Andròmina de narrativa en 1975.

Les activitats del "Any Carmelina Sánchez-Cutillas" tindran lloc principalment a Altea i a València, encara que també hi haurà unes altres que recorreran la Comunitat Valenciana. Recentment, la presidenta de la Comissió de l'Escriptora de l'Any de l'AVL, Maribel Guardiola, va assenyalar que els actes d'homenatge a la poetessa alteana "estan pensats amb la voluntat de divulgar entre el gran públic la magnitud i la dimensió, així com les diferents facetes, algunes poc conegudes, de Carmelina Sánchez-Cutillas, la gran escriptora, investigadora i intel·lectual valenciana del segle XX".

A Altea començarà l'any dedicat a l'autora de "Matèria de Bretanya" a les 19 hores d'aquest dijous 23 de gener amb les intervencions del president de l'AVL, Ramón Ferrer; l'alcalde d'Altea, Jaume Llinares; el fill de la poetessa, Luís del Romer; i Maribel Guardiola. Entre les més de vint propostes programades per a commemorar la vida i l'obra de Sánchez-Cutillas, destaquen dues exposicions: una de fixa en el Centre del Carme, a València, que es podrà visitar entre abril i maig; i una altra que, sota el títol "Des de les fronteres del silenci", corresponent amb un vers del poemari "Conjugació en primera persona", circularà en tot el territori valencià segons la demanda dels municipis.

Edició de tota l'obra poètica

L'any 2020 dedicat a Carmelina Sánchez-Cutillas servirà per a editar l'obra poètica, inclosa la inèdita, part de la narrativa i l'obra d'investigació de l'escriptora. Igualment, hi haurà un còmic elaborat per la dibuixant alcoiana Esperança Martínez, i una proposta didàctica dirigida a l'alumnat de Batxillerat. A més, hi haurà dues jornades acadèmiques. Una a la fi de maig a València, centrada en les figures femenines i el context en què va escriure Sánchez-Cutillas; i una altra dedicada a la figura i l'obra de Carmelina, que tindrà lloc a Altea al novembre per a tancar l'Any dedicat a ella.

D'igual manera, s'han previst actuacions en les xarxes socials amb tuits setmanals, i es crearà una APP amb una ruta literària per Altea que s'incorporarà a les rutes turístiques de l'Ajuntament alteà.

Centre d'Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas

D'altra banda, el palauet de Villa Gadea, situat en la partida de l'Olla d'Altea, serà seu del Centre d'Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas coincidint amb la declaració per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua com a "Escriptora de l'Any" a la Comunitat Valenciana.

El Centre d'Interpretació servirà per a donar a conéixer al públic en general i a l'alumnat en particular la figura d'aquesta destacada autora valenciana. D'aquesta forma, l'escriptora serà la primera poeta valenciana dona amb un espai públic d'aquestes característiques, un lloc enfocat a la divulgació de la seua obra i a la difusió de materials pedagògics entorn d'una dona rebel, que va trencar molts motles.

El Centre d'Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas serà possible amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Altea, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant.

Pulsa para ver más contenido para ti