Alacant i Elx posaran en marxa una comissió mixta per a treballar en projectes comuns que beneficien a les dues ciutats. Aquest ha sigut l'acord aconseguit aquest dimecres pels alcaldes d'ambdues ciutats, Luis Barcala i Carlos González, durant el diàleg que han mantingut en la jornada "La regió funcional Alacant-Elx, nus de desenvolupament del sud-est Mediterrani", que ha organitzat la Unió Empresarial de la Província d'Alacant (Uepal) a la seu de la Cambra de Comerç d'Elx Parc Empresarial.

La jornada, que ha inaugurat el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, ha reunit representants de les principals patronals i associacions empresarials de la província, com la Cambra de Comerç, la CEV, l'Associació de l'Empresa Familiar de la Província d'Alacant i el Cercle Empresarial d'Elx i Comarca (Cedelco), així com als rectors de la Universitat d'Alacant (UA), Manuel Palomar, i de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), Juan José Ruiz.

Durant el diàleg d'alcaldes, tant Luis Barcala com Carlos González han insistit en la necessitat de deixar arrere les diferències i rivalitats per a afrontar projectes que beneficien a les seues respectives ciutats i, per tant, a la província d'Alacant. No obstant això, i malgrat les bones intencions, la por i el recel han estat presents en el debat, la qual cosa no ha agradat als representants de les principals patronals que han tancat l'esdeveniment amb una taula redona, on s'han remenat la idea d'elaborar un manifest en el qual es concrete els projectes prioritaris per a l'anomenada regió funcional Alacant-Elx. Els empresaris s'han mostrat més partidaris que Elx i Alacant treballen en projectes concrets, en comptes de posar en marxa una comissió mixta.

Entre els temes que s'han compromés a abordar els regidors estan el desenvolupament de l'entorn d'IFA, entre Elx i Alacant, i acudir junts al Ministeri de Foment per a reclamar infraestructures com la connexió ferroviària de l'aeroport, la lluita conjunta contra el canvi climàtic, la coordinació de l'urbanisme en zones limítrofs i la defensa a ultrança del transvasament Tajo-Segura són alguns dels fronts plantejats per l'alcalde il·licità, Carlos González, per a treballar de forma conjunta amb Alacant.

Assistents

La jornada ha comptat amb l'assistència de més d'un centenar de persones, entre les quals estaven els presidents de la Cambra de Comerç, Juan Bautista Riera; del Cercle Empresarial d'Elx i Comarca (Cedelco), Joaquín Pérez; de l'Associació de l'Empresa Familiar d'Alacant (AEFA), Francisco Gómez; i de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Perfecte Palacio, a més dels rectors de les universitats Miguel Hernández d'Elx i d'Alacant, Juan José Ruiz i Manuel Palomar, respectivament, i responsables de diferents entitats econòmiques i socials de la província. Aquesta jornada també ha comptat amb una taula d'experts de diferents àmbits per a analitzar aquestes qüestions.

Els organitzadors tenen previst elaborar un document de treball amb les conclusions que puga servir per a ajudar els responsables de les diferents administracions a prendre decisions.

Carlos González ha plantejat la constitució d'un fòrum d'alcaldes per a abordar aquestes qüestions i Luis *Barcala ha proposat crear una comissió tècnica en la qual estiguen presents institucions acadèmiques, organitzacions empresarials i altres organismes "que tinguen alguna cosa que dir perquè siga pràctica i prepare una reunió conjunta amb el ministeri de Foment per a abordar temes comuns", tal com ha expressat el regidor alacantí.

Uns altres dels temes posats sobre la taula per part de l'alcalde il·licità ha sigut la necessitat d'equilibrar la relació de tots dos municipis quant a inversions i "acabar amb la prima de capitalitat que històricament ha beneficiat a Alacant", impulsar l'AVE regional o eliminar els peatges de l'AP-7 i de la Segona Circumval·lació d'Alacant. Luis Barcala, per part seua, ha proposat encarregar un estudi a la Cambra de Comerç sobre les qüestions que interessen a tots dos municipis, finalitzar la connexió de la Vies Parc d'Elx i Alacant, connectar IFA i el Parc Empresarial amb el Polígon d'Aigua Amarga o interconnectar els parcs científics de les dues universitats.

Diàleg, autonomia, competència i cooperació

"Crec que és important que ens asseguem a reflexionar sobre les relacions entre la segona i tercera ciutat de la Comunitat Valenciana i dues de les 20 primeres ciutats de l'Estat espanyol en població. A partir d'ací crec que les relacions entre Elx i Alacant han d'estar presidides pel diàleg, l'autonomia de cadascun dels municipis, la competència i la cooperació. Hem de ser capaços d'identificar espais de cooperació, objectius per a treballar junts i sumar esforços, a més de competir en elements com l'atracció d'inversió i talent o serveis públics per als nostres municipis amb la finalitat de millorar la qualitat de vida i el benestar i la prosperitat", ha assenyalat l'alcalde il·licità.

"Autonomia, diàleg, cooperació i competència són els eixos ajuste als que ha de girar la nostra relació i a partir d'ací treballar junts per a millorar coses concretes com les infraestructures, per a garantir el transvasament Tajo-Segura, per a lluitar junts contra el canvi climàtic i també per a una cosa tan important com que la inversió siga equilibrada en tots dos municipis", ha expressat Carlos González.

Corregir desequilibris

"Una anàlisi històrica de les inversions que s'han produït a la província d'Alacant ens porta a la conclusió inequívoca que durant més de 30 anys les inversions de l'Estat, de l'Autonomia i de la Diputació s'han centrat majoritàriament en la capital de la província fent valdre el pes d'això que s'ha anomenat la prima de capitalitat i s'ha traduït en què l'Auditori Provincial, la *OAMI i un llarg etcètera d'inversions, que podien haver-se distribuït a la província, s'han centralitzat a Alacant. Aqueixa prima de capitalitat crec que genera un desequilibri en el territori i una desigualtat d'oportunitats entre les dues ciutats. Pensant en el futur sempre hem de ser conscients de la necessitat de corregir aqueixos desequilibris i de no generar de nou aqueixa irregular distribució de la inversió pública. A partir del diagnòstic del que s'ha produït en el passat hem de pensar en un futur en el qual es corregisca aqueix desequilibri i s'invertisca amb força en els dos pols", ha indicat el regidor il·licità.

Fòrum d'alcaldes

Carlos González també ha explicat que "hi ha elements que són d'interés comú de tots dos municipis i que s'han d'abordar des de la perspectiva de les dues ciutats, dels dos governs. Hem posat sobre la taula la necessitat d'un acord sobre les infraestructures viàries i ferroviàries, la lluita contra el canvi climàtic des d'una perspectiva conjunta o també treballar en la coordinació de l'urbanisme, especialment en les zones limítrofes de tots dos municipis. Hi ha una llarga llista d'elements en comú que han de ser producte de la suma del treball i el talent de totes dues ciutats".

Diputació

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, ha apostat per optimitzar les infraestructures del node Alacant-Elx amb la finalitat de configurar una "vertadera àrea metropolitana que treballe i es promocione unida".

Mazón ha qualificat aquestes dues ciutats com un dels pols d'atracció "més estratègics" del sud d'Europa des del punt de vista turístic, econòmic, empresarial i social, ha informat la Diputació en un comunicat.

El president provincial ha assegurat: "Hem avançat molt des del punt de vista empresarial i industrial", al mateix temps que ha concretat que els emprenedors "ja viuen la realitat de la connexió del node Alacant-Elx en l'àmbit industrial, comercial i social".

No obstant això, ha insistit que hagen de ser les administracions "un dels eixos clau en el vertader aprofitament que les dues ciutats juntes poden tindre", per la qual cosa ha remarcat el seu "compromís com a responsable de la institució provincial".

Sobre aquest tema, ha concretat que des de la Diputació es donen suport a els projectes estratègics d'Alacant, "amb aqueixa capitalitat digital, i d'Elx, amb el seu Centre de Congressos", però ha matisat: "Hem de fer una mica més, hem d'unir aqueixes iniciatives comunes perquè ens puguen catapultar des del punt de vista de les nostres infraestructures a una vertadera àrea metropolitana real, que treballe i es promocione unida".

També ha puntualitzat que correspon a cadascun dels municipis, "mantenint la seua personalitat i la seua uniformitat", aprofitar aqueixes sinergies.

Finalment, Carlos Mazón ha avançat que la Diputació d'Alacant intensificarà les reivindicacions al Govern d'Espanya per a reclamar millors infraestructures, fonamentalment en inversions ferroviàries i de carreteres, en tant que permeten "millorar l'ocupació i són transcendentals per al desenvolupament econòmic de totes dues localitats i de tot el territori provincial".

Anar de la mà

Des de l'Ajuntament d'Alacant han indicat que l'alcalde, Luis Barcala, ha oferit al seu col·lega d'Elx, Carlos González, "anar de la mà" per a reclamar les infraestructures de l'eix Alacant-Elx.

Barcala s'ha compromés a impulsar una comissió mixta de tots dos ajuntaments, amb les universitats i les patronals per a impulsar els projectes i sumar els esforços per a aconseguir objectius comuns a totes dues ciutats.

Per part seua, des d'Elx, Carlos González ha plantejat la constitució d'un fòrum d'alcaldes per a abordar aquestes qüestions. "Crec que és important que ens asseguem a reflexionar sobre les relacions entre la segona i tercera ciutat de la Comunitat Valenciana i dues de les 20 primeres ciutats de l'Estat espanyol en població", ha afirmat.

"A partir d'ací, crec que les relacions entre Elx i Alacant han d'estar presidides pel diàleg, l'autonomia de cadascun dels municipis, la competència i la cooperació", ha continuat l'alcalde il·licità que ha reclamat "ser capaços d'identificar espais de cooperació, objectius per a treballar junts i sumar esforços, a més de competir en elements com l'atracció d'inversió i talent o serveis públics per als nostres municipis amb la finalitat de millorar la qualitat de vida i el benestar i la prosperitat".